Doğru Bilgiye Ulaşma Challenge

Merhabalar, bugünkü yazımda sizlere yalan yanlış bilgilerin çukuru olan internette doğru bilgiye nasıl ulaşabileceğinize dair birkaç ipucu ve bir tane de kaynak vermek aynı zamanda bu kaynakların olumlu-olumsuz yönlerine değinmek istiyorum. Vereceğim ipuçları özellikle üniversitede araştırma yaparken işinize yarayacaktır. (Yazıyı kaydedin lazım olur :))

Kaynak: Google Scholar

Google Scholar herhangi bir konuda makale veya akademik yazı ararken en sık kullandığımız kaynaklardan.

Olumlu YönleriOlumsuz Yönleri
Dil, Tarih, Alaka ve Tür kriterlerde filtreleme yapabilmesi. Ve sonuçları kaydedebilmek.Türkçe dilinde İngilizce kadar efektif çalışmaması (ki bu normal, ingilizce öğrenmek lazım)
Birçok ücretsiz makale sitesini de tarayıp sonuçlarda göstermesi.Bazı ücretli makale veri tabanlarında da sonuç çıkarması (öğrenciler üzgün).
Aradığınız dosya türüne göre sonuçları değiştirmesi (pdf, word vb.).

İpuçları

Özel dosya türü aramak:

Bir konuda sadece belirli bir dosya türü aradığınızı düşünelim. Örneğin Carl Sagan ile ilgili pdf dosyası arıyorsunuz. Google’a “Carl Sagan pdf” yazdığınızda sizi direkt olarak pdf lere yönlendirmeyecektir. Bu pdf lerin bulunduğu sitelerde reklamların arasında pdf aramak zorunda kalacak ve zaman kaybı yaşayacaksınız. Bunun önüne geçmek için google arama çubuğuna “Carl Sagan filetype:pdf” yazarsanız size tıkladığınız zaman direkt pdf dosyasına erişebileceğiniz siteleri gösterecektir.

Dosya TürüUzantı
Word dosyasıdocx, doc (2007 sonrası)
Exel dosyasıxlsx, xls
Powerpoint sunupptx, ppt
Görseljpg, png

Sadece Türkçe Sonuçları Göstermek:

Bir makale veya bir yazı bulmanız ya da bir konuda araştırma yapmanız gerekiyor ama bulacağınız kaynağın türkçe olmasını istiyorsunuz. Böyle bir durumda google arama sonuçlarını sadece türkçe içerik göstermesi için filtreleyebiliyorsunuz.

İzinsiz Kullanılabilecek Fotoğraflar Bulmak:

Sunumunuz için görsel aradığınızı düşünelim, bu görselleri kullanırken sahiplerine ulaşıp onlardan izin almak çok da kolay olmuyor değil mi? Bu sorunu ortadan kaldırmak için Google görsel aramalarda çıkan sonuçları kullanım lisansına göre filtreleyebiliyoruz.
Genel olarak kullanılan iki lisans türü bulunmakta:

  1. si “Creative Commons Lisansı – CC ” (ki bize de bu lisans lazım)
  2. si “Ticari ve Diğer Lisanslar”

Creative Common (CC) lisansı ile paylaşılan eserleri kullanırken eser sahibinden izin almaya gerek yoktur. Çünkü esere Creative Common lisansı verilerek herkes tarafından kullanımına açılmış durumdadır.

Favorimm; Gelişmiş Arama

Favori ipucumu sona sakladım. Google gelişmiş aramayı kullanarak yukarıda belirttiğim bir çok şeyin yanı sıra özel kelimeler ve özel bir zamandaki içerikler gibi pek çok ekstra konuda da filtreleme yapabilirsiniz.

2 Comments

  1. doğru bilgiye ulaşmak için ilk adım şüpheyle yaklaşmak, kendine bile.. ondan sonra burakcımın dediklerini yapmak. burkicim özellikle bize örneklerken verdiğin isimlerle kalbimi çaldın <3 sagan, feynman.. bu arada scholar benim favorim cidden. ellerine sağğlıkkk

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir